Ook energieleverancier Greenchoice gaat extra kosten in rekening brengen bij klanten met zonnepanelen. Die stap moet de kosten bij het terugleveren van stroom “evenwichtiger” verdelen, maakt het bedrijf bekend. Tegelijkertijd maakt Greenchoice stroom overdag goedkoper dan ’s nachts op doordeweekse dagen, omdat dan de meeste groene stroom wordt opgewekt.

Huishoudens met zonnepanelen gaan meebetalen aan de kosten die Greenchoice maakt voor het terugleveren van te veel opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet. Die maatregel geldt niet direct voor alle klanten met zonnepanelen. Als eerste zijn huishoudens met een nieuw contract bij Greenchoice aan de beurt. Wie met zonnepanelen meer opwekt dan het eigen verbruik, krijgt ook een lagere prijs voor die stroom.

Greenchoice, met ruim 650.000 klanten, wil daarnaast het verbruik van groene stroom stimuleren op het moment dat het aanbod het grootst is. Dat is overdag, als de zon schijnt, door de grote hoeveelheid zonnepanelen. Daarom wordt het voor klanten goedkoper om doordeweeks overdag een was te draaien of de vaatwasser aan te zetten.

Energieleveranciers rekenen extra kosten voor klanten met zonnepanelen

Andere energieleveranciers, zoals Vandebron en Budget Energie, gingen Greenchoice al voor met het verhogen van de kosten voor bezitters van zonnepanelen. Zij zitten ermee dat klanten met zonnepanelen door de salderingregeling teruggeleverde stroom mogen afstrepen tegen hun eigen verbruik.

Energiebedrijven klagen date ze financiële nadelen lijden op momenten van dat er veel zonnestroom wordt teruggeleverd aan het net, op momenten dat de vraag laag is. De energieleveranciers betalen klanten met zonnepanelen dan relatief hoge vergoedingen, maar kunnen de zonne-energie op dat moment alleen tegen lagere prijzen doorverkopen.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is deze maand een onderzoek begonnen naar extra kosten die energiebedrijven doorberekenen aan mensen met zonnepanelen. Deze kosten kunnen onderling namelijk fors verschillen. Het onderzoek is gericht op de kosten die met het salderen gemoeid zijn en in hoeverre de bedragen die doorberekend worden, redelijk zijn.

Energiebedrijven waren eerder deze maand zeer teleurgesteld dat de Eerste Kamer deze week een wetsvoorstel afwees voor de stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling.

LEES OOK: Heb je zonnepanelen? Mogelijk ben je met aanbod van Essent stiekem duurder uit voor stroom en gas – ook bij andere energiebedrijven moet je goed opletten